Uitvaart Informatie: Begrippen en zaken rond het vervoer van de overledene.
Op deze pagina vindt u een omschrijving van zaken die van belang zijn rond het vervoer van de overledene. Wilt u terug naar de algemene Uitvaart Informatie index, click dan hier. U kunt ook onderaan deze pagina terugkeren naar de algemene index. Onderstreepte begrippen zijn ook apart omschreven, door er op te clicken gaat u direct naar de betreffende beschrijving.

NOOT: Dit overzicht is uitsluitend bedoeld om aan te geven wat er zoal verkrijgbaar is. Onderstaande vervoersmiddelen zijn dan ook niet bij mij te verkrijgen, noch kan ik informatie geven over waar en of deze vervoersmiddelen te verkrijgen zijn.

Baarwagen


Veel begraafplaatsen beschikken over een eigen baarwagen. Een wagen met grote wielen waarop desgewenst de uitvaartkist of Draagbaar of opbaarplank met de overledene geplaatst kan worden. Door de grote wielen is de baarwagen makkelijk over de begraafplaats te verrijden.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Brancard


Een brancard wordt vaak gebruikt om een overledene te vervoeren, voordat de overledene is opgebaard. Bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar huis. Ook bij overlijden na een ongeluk wordt de overledene vaak per brancard vervoerd.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Draagbaar of opbaarplank


Wanneer een overledene niet in een uitvaartkist wordt vervoerd, maar bijvoorbeeld in een Lijkwade of wikkeldoek, kan een draagbaar of opbaarplank worden gebruikt voor het vervoer van de overledene. Beide bestaan er in houten uitvoeringen, maar ook in riet.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Dragen
Vroeger was het heel gebruikelijk dat de kist met de overledene (deels) werd gedragen door speciale dragers. Hoewel dat ook nu nog veel gebeurt, zijn er in toenemende mate nabestaanden die zelf de kist met de overledene (deels) willen dragen. Er is niets op tegen om dat als nabestaanden zelf te doen, veel nabestaanden zien het ook als het laatste dat ze voor de overledene kunnen doen. Wanneer de kist met de overledene door 6 mensen wordt gedragen, draagt een ieder gemiddeld 20 kilo. Een speciale manier van dragen is het zgn. Schouderen.

Eigen vervoer
Hoewel bij uitvaarten veel gebruik gemaakt wordt van speciale Uitvaartauto's zijn er volgens de Wet op de Lijkbezorging geen wettelijke beperkingen rond het vervoer van een overledene. Dit kan dus desgewenst ook met de eigen auto, mits deze groot genoeg is om (de kist met) de overledene veilig te vervoeren.

Loopkoets


De loopkoets kan zowel gebruikt worden om de kist met de overledene op de begraafplaats te vervoeren als ook naar de begraafplaats of naar het crematorium. De loopkoets wordt door menskracht in beweging gebracht.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Rouwcaravan


De rouwcaravancaravan is speciaal ingericht om een overledene, al dan niet in een uitvaartkist, in te vervoeren. De rouwcaravan kan getrokken worden door de eigen auto of door een speciale gehuurde rouwauto.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Schaarwagen


Veel uitvaartverzorgers beschikken over een schaarwagen. Met een schaarwagen kan de overledene makkelijk vervoerd worden over stevige ondergronden. Bijvoorbeeld van huis naar de Uitvaartauto of van de rouwauto naar een herdenkingsbijeenkomst. Maar een schaarwagen kan ook gebruikt worden om de kist op te plaatsen tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Een speciale schaarwagenrok bedekt de schaarwagen indien gewenst. Schaarwagenrokken zijn er in allerlei kleuren en uitvoeringen.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Schouderen


Bij het zgn. schouderen wordt de overledene gedragen op de schouders van 6 personen. Dit kan door de kist met de overledene te dragen, of door een Draagbaar of opbaarplank op de schouders te dragen.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Uitvaartauto


Speciale uitvaartauto's zijn er in allerlei uitvoeringen en kleuren. Veel uitvaartverzorgers hebben de beschikking over een grote zwarte, speciaal ingerichte stationcar. Maar ook witte of grijze uitvaartauto's worden steeds vaker gebruikt. Soms zijn ook uitvaartauto's in andere kleuren (rood, rose) beschikbaar. Daarnaast komen er ook steeds meer speciale uitvaartauto's beschikbaar, bijvoorbeeld speciale oldtimers. Naast de uitvaartauto wordt soms nog gebruik gemaakt van Volgauto's
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Uitvaartbus


Met de uitvaartbus kan de overledene samen met (een deel van) de nabestaanden vervoerd worden. De uitvaartbus is hiervoor natuurlijk speciaal ingericht.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Uitvaartfiets


De uitvaartfiets bestaat uit een speciaal soort aanhangwagen voor achter de fiets, die is ingericht voor het vervoer van een uitvaartkist met overledene.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Uitvaartkoe


Ook een speciaal daarvoor getrainde koe kan worden ingezet om de kist met de overledene over niet te lange afstand te vervoeren.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Uitvaartkoets


De uitvaartkoets zoals hij ook vroeger gebruikt werd, getrokken door paarden wordt ook nog steeds gebruikt voor het vervoer van de overledene. Uitvaartkoetsen zijn er vooral in zwart en in wit, zowel open als gesloten.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Uitvaartmotor


Er zijn twee soorten uitvaartmotors die gebruikt kunnen worden bij een uitvaart. De uitvaartmotor met een speciale aanhanger waarin een overledene vervoerd kan worden, of de uitvaartmotor waarop de overledene vervoerd kan worden op een speciaal zijspan.
Beweeg de cursor op het plaatje om het te vergroten.

Vervoer van en naar het buitenland
Wanneer een overledene van of naar het buitenland vervoerd moet worden, komen er, afhankelijk van welk land het betreft, diverse regels en formaliteiten bij kijken. De meeste uitvaartverzorgers zullen hiervoor een specialist inhuren om dit te regelen. In sommige gevallen is het bij het vervoer van of naar het buitenland vanwege de afstand toegestaan de overledene te Balsemen.

Volgauto's
Het gebruik van speciale auto's voor het vervoer van de nabestaanden bij een uitvaart gebeurt in volgauto's. Vaak zijn dit door de uitvaartverzorger ingehuurde taxi's. Het gebruik van volgauto's neemt de laatste jaren sterk af, omdat veel nabestaanden toch met eigen vervoer naar de uitvaart komen.



Wilt u terug naar de algemene Uitvaart Informatie index, click dan hier.