Het kan anders ...

Voordat ik met mijn uitvaartbedrijf begon, heb ik veel mensen gesproken die betrokken zijn geweest bij een uitvaart. Regelmatig trof ik mensen die terugkijken op een uitvaart die ze hebben meegemaakt en zich afvragen of het niet anders had gekund.

Onderstaand vindt u een aantal verkorte weergaves van deze gesprekken.

Toen mijn vader overleed, hebben we de vereniging gebeld waar we lid van waren. Twee uur later stond er een uitvaartverzorger voor de deur. Strak in driedelig zwart pak. Ik dacht meteen: Dit past echt totaal niet bij mijn vader. Hij zou zich erg ongemakkelijk voelen in dergelijk gezelschap. Kan dat niet anders?

Ja, dat kan anders. Natuurlijk, ook ik vind dat een uitvaartverzorger niet in korte broek en sporthemd de nabestaanden moet bezoeken. Maar gewone, dagelijkse kleding schept juist veel eerder een sfeer van begrip en vertrouwen die nodig is voor het bespreken van de vele zaken rond een uitvaart. Driedelig zwart creëert een ongewenste afstand tussen nabestaanden en uitvaartverzorger.



Toen mijn grootvader overleed, kon hij al jaren door zijn ziekte niet meer op z'n rug liggen. Opa lag dus altijd op zijn zijkant. Na de laatste verzorging heeft de uitvaartbegeleider mijn opa in zijn kist gelegd, op zijn rug! Dagenlang heeft mijn grootvader zo opgebaard gelegen in de kamer. Dagenlang heb ik naar mijn opa gekeken met het idee dat hij het niet was. Zo op z'n rug kende ik hem niet. Kan dat niet anders?

Ja, dat kan anders. Er is geen enkele wet die voorschrijft dat iemand op zijn rug moet worden opgebaard. Er zijn wel praktische redenen om dit te doen, maar het hoeft niet. Vaak wordt er door uitvaartverzorgers niet bij stilgestaan dat iemand bijvoorbeeld ook op zijn zij kan worden opgebaard. Terwijl dat in sommige gevallen veel beter past bij de overledene, waardoor de nabestaanden dus een vertrouwd gevoel houden tijdens de opbaarperiode.



Toen mijn vrouw overleed, kwam er een mannelijke uitvaartverzorger die mijn vrouw samen met ons de laatste verzorging heeft gegeven. Mijn vrouw was echter altijd erg terughoudend naar mannen. Het heeft me dan ook erg gestoord dat ze door deze uitvaartverzorger volledig gewassen werd, iets dat mijn vrouw bij leven zou hebben verafschuwd. Kan dat niet anders?

Ja, dat kan anders. De laatste verzorging, dus ook het eventuele wassen van de overledene, kan ook geheel door de familie gebeuren. Wat mij betreft zelfs bij voorkeur! Overigens is wassen van de overledene vaak helemaal niet nodig. Natuurlijk: als nabestaanden dat als een waardevolle laatste symbolische zorg zien, is het prima om te doen. Maar als het eigenlijk niet past bij de overledene en er ook geen noodzaak is om het lichaam te wassen, dan kan dit wassen gewoon achterwege blijven.



Toen mijn broer overleed, wilden we dat de eerste dagen graag in besloten kring houden, zodat we met de directe familie de tijd hadden om er gezamenlijk mee te leren omgaan en de juiste beslissingen te nemen omtrent de uitvaart, zonder bemoeienis van de directe buren. Toen de uitvaartverzorger echter de kist kwam brengen, stond er zo'n traditionele rouwauto bij ons voor de deur. Gevolg was dat direct alle buren kwamen informeren wat er aan de hand was. Kan dat niet anders?

Ja, dat kan anders. Wij rijden zelf met een stijlvolle, maar niet opvallende zwarte bus. Deze wagen is ingericht als rouwauto en ademt de rust en het respect uit dat past in een dergelijke situatie. Maar natuurlijk: indien wel gewenst, kunnen ook wij gebruik maken van een traditionele rouwauto.



Toen mijn man overleed, kon hij niet thuis worden opgebaard, we hadden daar gewoon de ruimte niet voor. Mijn man is toen overgebracht naar het rouwcentrum. Hij lag in een kamer waar we niet met de hele familie bij hem konden zitten. Kan dat niet anders?

Ja, dat kan anders. Een deel van onze boerderij is ingericht als afscheidskamer. Een gewone ruime huiselijke omgeving waar u 24 uur per dag naar binnen kunt. Daarbij is onze boerderij zeer rustig en landelijk gelegen, waardoor u desgewenst ook in alle rust even buiten kunt rondlopen.





Toen mijn vader overleed, hebben we direct de verzekering gebeld. Na een uurtje kwamen er twee dames om mijn vader te verzorgen en op te baren. De volgende dag kwam er een mannelijke uitvaartverzorger om alles met ons door te nemen. Twee dagen later kwam er weer iemand anders de kaarten brengen. Ik vond het niet prettig dat er steeds weer andere mensen kwamen. Kan dat niet anders?

Ja, dat kan anders. Een uitvaartverzorger bouwt een vertrouwensband op met de nabestaanden. Bij een overlijden zal ik u daarom persoonlijk bij alles terzijde staan. Vanaf het eerste gesprek, de verzorging van de overledene, alle administratieve zaken, tot en met een afrondend gesprek na de uitvaart.







-------------